Tapasztalataim alapján sokan nem tudják valójában, hogy mi a keresőoptimalizálás és a keresőmarketing közötti különbség. Pontosabban fogalmazva azt majdnem mindenki tudja, hogy ezeknek a fogalmaknak mind közük van a keresőkhöz, és a céljuk, hogy több látogatónk legyen, de mégis mi alapján választjuk szét őket? A keresőoptimalizálás azt jelenti, hogy a honlap szerkezetét, kódját, tartalmi rendszerét úgy próbáljuk kialakítani, hogy az a keresők találati oldalán a kiválasztott kulcsszavakra minél jobb helyen szerepeljen. Ez egy fantasztikus “ingyenes” lehetőség értékes látogatók szerzésére. Azért értékesek a látogatók, mert éppen azt keresik, amivel mi foglalkozunk, és azért ingyenes lehetőség, mert a keresések eredményét a legtöbb helyen nem lehet fizetős eszközökkel befolyásolni. (Azért csak “ingyenes”, mert vagy rengeteg időt és energiát kell fektetnünk a keresőoptimalizálás folyamatába, vagy szakemberekre kell bíznunk a feladatot.) A keresőmarketing célja ugyanaz – látogatók szerzése -, de más eszközökkel dolgozik. A keresőprogramok legtöbbje kínál fizetős megoldásokat is a látogatószerzésre. Ezek közül a legelőnyösebb a PPC (Pay Per Click – kattintások utáni fizetés) rendszer. Lényege, hogy nincs havidíj, vagy megjelenés alapú fizetés, hanem kizárólag azok után a látogatók után fizetünk, akik rákattintanak a hirdetésünkre, és megnézik honlapunkat. A keresőmarketing két szempontból előnyös: egyrészt a gyorsasága miatt, másrészt mert ki lehet kerülni a versenyhelyzetet. Gyors, mert amíg a keresőoptimalizálás eredményére minimum pár hetet kell várni, egy keresőmarketing kampányt 1-2 nap alatt be lehet indítani. Megkerülhető a verseny, mert a kulcsszavakért folytatott harcban (bizonyos kifejezésekre akár többezer oldal is optimalizálhat!) nem kell részt vennünk – persze a kényelem pénzbe kerül. Keresőmarketingre használható rendszerek például a következők:

    * Google AdWords (saját oldalain hirdet) * Etarget (90 magyar portálon hirdet, pl.: Altavizsla, Góliát csoport, Heuréka, Napi Online, Portfólió, Startlap, stb.) * Origo (a [vizsla24]-en lehet hirdetni) * Yahoo (saját oldalain hirdet) * CTnetwork (több tucat oldalon hirdet, pl.: rtlklub.hu, depo.hu, lakaskultura.hu, stb.)

A két megoldás két fajta gondolkodásmód is: a keresőoptimalizálás egyértelműen stratégiai cél, és egy folyamatos tevékenység kell, hogy legyen. A keresőmarketing is lehet stratégiai eszköz (sőt nem árt ha az), de egy remek “kampányfegyver” is, mert valóban pillanatok alatt lehet vele kisebb – nagyobb kampányokat lebonyolítani.